3 days of city break in Tel Aviv, Israel
Desi a trecut ceva timp de la ultimul articol, revin cu forte proaspete si cu un subiect incert: Sa mergi sau nu in Tel Aviv? Dupa cateva zile in care eram oarecum pe ganduri, a venit Wizzair cu un pret de nerefuzat la acest zbor, cu plecare direct din Iasi. Recunosc ca n-am putut sa ma abtin in a testa putin terenul. Dupa research-ul care il facusem si inainte eram oarecum in dubii daca este o solutie buna sa calatoresc aici. Am decis totusi ca merita sa vedem cum este vremea acolo in timp ce orasul Iasiul e sub zapada.
Pretul de 880 ron pentru trei bilete dus-intors cu destinatia Tel Aviv a fost factorul decisiv. Cum nu avem nevoie neaparat in city break de bagaj la cala, cam atat au fost costurile zborului. Am luat Airbnb-ul la analizat si un apartament decent cu 2 – 3 camere te ajunge undeva intre 1500 – 2000 ron pentru 4 nopti. Tin sa mentionez ca zona este foarte importanta. Am reusit sa gasesc ceva dragut pe B-dul Allenby. Aici ai access rapid la plaja (5 min), 3 rute la mijloacele de transport in comun si este un loc in care ajungi destul de repede catre multe alte puncte.
Tips and tricks pentru Israel
Ca mai peste tot, sunt cateva lucruri pe care este bine sa le iei in calcul cand calatoresti aici.
- Daca ai cateva vize putin mai neobisnuite catre unele destinatii cum ar fi: Istanbul, Malaezia, Tailanda, este de preferat sa te inarmezi cu mai multa rabdare decat ai face in oricare alt stat.
Daca intrarile in mall-uri se fac prin security pointuri, este de asteptat ca intrarea si iesirea din tara sa fie putin mai drastice. Desi am avut o viza de Istanbul si o viza de Tailanda, am trecut destul de bine. Au fost cateva intrebari mai detaliate la intrarea in tara printre care itinerarul de calatorie si daca am rezervata cazare. Alte persoane cu viza de Malaezia, au fost luati separat si intrebati detalii suplimentare.
La plecare iti recomand ca bufferul tau sa fie putin mai larg. Voi detalia ceva mai incolo de aeroporturi, dar ideea aici este de a te incadra intr-un interval in care ai sanse sa fii luat la intrebari mai amanuntit. Daca nu ai alte vize, nu ar trebui sa intampini probleme. - In Israel nu ai nevoie de viza. La intrarea in tara ofiterul vamal iti va da un talon prin care se atesta intrarea ta. Cel mai bine este sa fii la curent cu situatia de aici utilizand siteul ambasadei: http://telaviv.mae.ro/. La iesirea din tara, vei primi un alt talon, portocaliu de aceasta data, prin care se atesta iesirea ta din tara. Ce inseamna ambele, nu am nici cea mai mica ideea… dar cred ca ai vrea sa le ai pe toata perioada sederii / plecarii tale.
- Moneda locala este shekel-ul si e relativ echivalenta cu moneda noastra RON-ul. Incearca sa eviti analogia shekel – ron. Vei ajunge sa iti dai seama ca dai pe o apa de 0.5l 7 ron, lucru care nu-ti vei face o impresie draguta si raportul oricum nu ar fi relevant tinand cont de modul de viata de aici, respectiv cum ai face in alta tara. Am primit foarte multe intrebari referitoare la preturile din Israel. Din ce am observat, se situeaza undeva sub preturile din Europa, dar la capitolul de cazare cred ca sunt pe acelasi nivel.
- In functie de tipul tau de persoana, a perioadei disponibile si a intentiilor tale iti poti alege un interval de calatori de la 3 pana la 7 zile. Mai jos voi detalia cam care ar fi acestea.
- Cel mai comun aeroport din Tel Aviv este Ben Gurion International Airport si aici crede-ma ca ai de batut un aeroport foarte mare. Mai bine spus, este un aeroport in care un terminal e la o distanta destul de mare de altul, iar accesul se face cu un shuttle bus ce poate prinde cateva blocaje de trafic. Concluzia? Un buffer minim de 3h de la plecarea din oras catre aeroport este numaidecat necesar.
- Tarifele pentru internet in roaming sunt destul de piperate. Sfatul meu este sa cauti un magazin local, sa ceri un sim si sa ti-l incarce cu minute / internet ~4gb (cred ca e standardul). Vei ajunge sa dai undeva pe la 80 ron pe ambele. 30 ron este simul si inca 50 ron incarcatul. Pentru noi a fost cea mai buna solutie sa te descurci aici.
Itinerarul de calatorie
Planul nostru initial se intindea pe cateva zile bune. Cum zborul si zilele disponibile pentru calatorie se limitau la trei… si pentru ca aveam cateva retineri in privinta zonei, am decis ca ne vom opri in Tel Aviv in prima zi, Ierusalim a doua zi si ultima sa o petrecem batand la pas orasul port Jaffa (orasul vechi). Sunt multe variante prin care poti transforma un city break in Tel Aviv intr-o calatorie tare draguta, insa depinde tare mult si de timpul care il ai la dispozitie.
Cate zile sa aloci unui city break in Israel?
Mai bine cam cat ai nevoie sa iti construiesti city breakul:
- 1 zi sa iti aloci pentru ziua de aterizat / decolat
- in caz ca ajungi sau pleci la ore tarzii, iti recomand cu drag sa mai adaugi o zi (+ 1 zi)
- vizita Tel Aviv-ul + orasul Jaffa (+ 2 zile)
- daca esti un fan al locurilor vechi si vrei sa vizitezi Ierusalimul mai adauga doua zile (+ 2 zile cu o noapte de cazare acolo)
- in cazul in care esti un iubitor de surf or kyte surf cred ca ai dori sa mai petreci cel putin doua zile aici (+ 2 zile)
- calatorie catre Nazareth / Masada / Marea Moarta / Jericho (o zi pentru fiecare, sau cate o zi pentru grupari de doua locatii)
- daca ai urmarit filmul Scorpion King si vrei sa ajungi in locurile in care a fost filmata batalia finala, iti recomand o calatorie de o zi catre Petra (+1 zi)
Ai destul de multe variante, insa tin sa te anunt ca locurile sunt putin dubioase si tensionate datorita conflictelor din Israel. Cred ca exista ceva sanse ca in Petra, Jericho, Masada, Nazareth si Marea Moarta sa fie necesara prezenta unui ghid local. Nu as putea recomanda unul deoarece nu am avut ocazia sa ajung acolo, dar pe viitor cam acesta este planul.
Aterizarea, cazarea si primul contact cu marea dupa o ninsoare zdravana
Din nefericire, orasul Iasi (locul de unde am plecat), la data plecarii era cuprins de o ninsoare destul de zdravana. Nu puteam decat sa fiu mega incantat de calatoria care avea sa imi incalzeasca fiecare bucatica de corp. Ajunsi in aeroportul din Israel, am fost priviti putin mai ciudat datorita vizei de Tailanda si a celei de Istanbul. Oarecum am fost avertizati din timp ca unele vize pot ridica ceva mai multe intrebari, dupa cum am detaliat si la inceputul articolului. Acest lucru ma face sa va indemn ca la programarea zborurilor sa aveti cateva minute extra pentru astfel de cazuri.
Ajunsi la apartamentul rezervat in cele din urma, n-am avut prea multa stare. Eram axat pe mare. De cand am ajuns inapoi din Tailanda numai la ea ma gandesc. Imi era tare dor de plaja, de apa, de mare, de sarea din apa, de nisipul cald si cel mai important… senzatia care te mangaie cand esti pe malul marii. Dupa cum ziceam la inceput, cazarea noastra era destul de aproape de mare, ceea ce a facut ca asteptarea sa dureze putin. Va recomand cu drag sa incercati variantele de pe Airbnb din aproapierea falezei.
Tel Aviv-ul
Un avantaj considerabil a fost faptul ca am ajuns in Tel Aviv dimineata. Astfel, o zi intreaga am putut sa o dedicam orasului fara a pierde prea mult timp. Tel Aviv-ul este un oras destul de nou si in plina dezvoltare. Personal, mi s-a parut a fi un oras destul de sigur daca mergi prin locurile populate. In multe din promovarile acestuia, Tel Aviv-ul este vazut ca un loc in care totul este activ si in plina forfota. Tin sa confirm acest lucru. Seara, in weekend, cu greu reusesti sa gasesti un loc in care sa te opresti si sa mananci… ori sa bei ceva.
Dar inainte de toate, cel mai important punct imi pare a fi promenada. Cred ca este una din cele mai lungi promenade vizitate de mine. Cred ca in Nisa am mai avut parte de asa distante. Daca esti runner sau amator de ciclism, vei indragi acest loc. Ai cel putin 10 km de pista de bicicleta si loc de alergat pe sens. Orasul este cuprins de o energie care te indeamna sa fii o persoana activa.
Tel Aviv-ul este un oras in care lumea iubeste miscarea, agitatia si viata. La orice moment ai zilei vei gasi locurile amenajate pentru fitness de pe malul marii pline de iubitori de sport si tot felul de biciclete, triciclete normale sau electrice, cursiere, mtb-uri, skateboarduri si umbrele tinute ca sa prinzi viteza pe skateboarduri, surferi si kyte surferi. Per total, este o nebunie de energie care te tine in acelasi ritm. Iubesc acest lucru la Tel Aviv.
Obiceiul meu in orice city break este sa descopar orasul la primele ore ale diminetii printr-un jogging de aproximativ 10km. Btw, media de mers intr-un city break ar trebui sa fie de ~20 – 30km / zi. De ce? Simplu… Daca vanezi fiecare bucatica din lumea noastra draga, nu vad de ce nu ai face acest lucru.
In Tel Aviv am reusit sa ma trezesc pentru running doar in penultima zi. A meritat fiecare minut de somn pierdut. Incepi sa alergi pe faleza, ajungi la un pilon mare si verde in umbra caruia valurile marii se sparg… este pur si simplu epic. Ceva mai incolo se intinde o faleza suspendata si un pod peste o mica laguna. De aici, o buna parte din oameni incep sa vina cu kayacul si sa strapunga valurile agitate ale diminetii. Mi-as dori sa pot descrie ceea ce vezi acolo, dar e aproape imposibil … sau eventual sa fii un scriitor :)) .
Concluzia este destul de simpla: iubeste miscarea si o sa indragesti fiecare loc mai mult decat ca o simpla destinatie de calatorie.
Trecand de entuziasmul meu in ale miscarii, mergem mai departe la orasul Tel Aviv. O buna parte din el este un oras destul de nou. Nu as putea sa zic ca ai chestii foarte magice de facut aici. Cred ca marea, plaja si sporturile de apa descriu acest ambient mult mai bine. Insa iti pot spune sigur cam in ce locuri ai putea savura mancarea specifica tarii:
- Gazoz beach – un restaurant destul de simplu, dar pozitionat genial de bine pe faleza. Este situat cu o jumatate din scaune in nisip si cu o jumatate de scaune de-a lungul unui semicerc ce inconjoara o mica cladire. Imi aduce aminte de un restaurant de pe Ile Saint de Margarette din Cannes unde stateai cu picioarele goale in nisip. Mi-a placut maxim acest restaurant din Tel Aviv. A fost locul in care pentru prima data am interactionat cu acest oras. Mancarea? … hummus, salata israeliana, mix de masline, lipii si o bere dravana care te relaxeaza… nimic mai bun de atat.
2. KASPI – Not Just Hummus cred ca este locul in care pe langa un hummus delicios am mai mancat un Eggplant Baladi si Malawach of the house – geniale. N-am sa intru in mai multe detalii despre localuri. Cred ca doua sunt suficiente.
Tel Aviv-ul are o multitudine de locuri in care sa iti petreci timpul si daca faci un research pe TripAdvisor exista multe lucruri care te-ar putea atrage si care s-ar potrivi cu itineraru tau.
Old town Jaffa
Daca ai fost cel putin o data in Italia, Grecia sau Spania, atunci vreau sa iti spun ca Jaffa seamana foarte mult cu acele orase mici si vechi din aceste tari minunate. Este acelasi tipar de cladiri micute, frumoase, specific oraselor port si cu un aer relaxat. Cand esti in acest oras, simti ca timpul parca sta in loc. Lumea nu prea mai are acelasi flux. Totul se ruleaza intr-un ritm lent, dragut si care-ti face o deosebita placere. Are ceva aparte. Seamana enorm de mult cu Saint Raphael, de pe Coasta de Azur. Diferenta este ca pe Coasta, lucrurile sunt ceva mai scumpe.
Orasul Jaffa este un oras port destul de vechi. O buna parte din oameni il asociaza cu povestile mitologice cu Andromeda care ar fi fost captivata aici, iar calatorul Pausanias a reusit sa o salveze impreuna cu un geograf Stabo. In acelasi timp, orasul vechi Jaffa este asociat cu povestile biblice despre Jonah, Solomon si Sf. Petru. Orasul este mentionat si in mitologia egipteana sub numele de Yapu. Acest nume ar fi fost dat de catre Japeth, unul dintre cei trei fii al lui Noe (acelasi din Arca lui Noe).
La baza, orasul Jaffa este foarte incarcat de istorie. Mai multe detalii cu siguranta poti gasi pe Wikipedia. In acest oras sigur nu este cazul sa te pregatesti cu un itinerar de vizite catre puncte turistice si sa mergi mai departe catre altele. E important sa admiri viewul, caldura orasului si linistea ce predomina.
Iti pot recomanda pentru Jaffa un loc in care sa te bucuri de un pranz delicios si specific local. Cu siguranta, in urma unui research ceva mai amanuntit, vei da de o fantana: The Whale Fountain. Mai sus de fantana, in diagonala acesteia, vei gasi un local tare mic si dragut numit Basma Caffe. In cazul in care reusesti sa ajungi la pranz, au un mic dejun format din mici mixuri de salate, ierburi, branzeturi si pasta de hummus. Este un mix foarte delicios. Mai poti incerca si salata tabouleh care-ti va face o alta parere asupra mancarii israeliene. Dupa acasta minuatie de pranz o cafea arabica (la nisip) este mai mult decat perfecta.
In ceea ce priveste vizita mea la Ierusalim, o voi descrie intr-un articol viitor. Am tare multe de zis si despre acea calatorie. Stay tuned :).
(Ierusalim – va urma)