Via Ferrata Mürren – Gimmelwald

În inima Elveției, la aproximativ două ore de condus de la Zurich, se află unul dintre cele mai frumoase sătuce pe care le poți găsi, și anume Lauterbrunnen. Acesta este situat la capătul unei văi pitorești. De-a lungul acestei văi, Alpii elvețieni își dezvăluie splendoarea în cele mai spectaculoase forme.

De o parte a văii, se înalță cele trei vârfuri celebre: Jungfrau, Eiger și Mönch, care sunt acoperite de ghețari pe tot parcursul anului (cel puțin momentan). De cealaltă parte a văii, undeva la aproximativ 600 de metri altitudine, veghează liniștit satul Mürren.

Acesta este un sat fără mașini, și accesul se face doar cu telecabină. Lauterbrunnen-ul și locul de unde poți lua telecabina practic închid lungimea văii.

Spectaculos și demn de menționat este faptul că, primăvara, această vale devine și mai fermecătoare datorită cascadelor ce se formează prin topirea zăpezii și izvoarelor abundente. Acestă regiune este adesea numită și “Valea celor 72 de cascade”.

Dacă decizi să vii cu mașina din Zurich, poți parca aici.


Prima noastră experiență pe via Ferrata Mürren Gimmelwald

via Ferrata Mürren Gimmelwald
via Ferrata Mürren Gimmelwald

În ciuda faptului că nu aveam experiență anterioară cu acest sport, abilitățile noastre dobândite în sala de escaladă și bouldering ne-au motivat să încercăm o Via Ferrata. Aceasta era deja pe lista noastră de aproape doi ani.

Pentru a îți face o idee, această Via Ferrata are un nivel de dificultate K3 (nivelurile variază de la K1, cel mai ușor, la K6, cel mai dificil). Cu o lungime de 2,2 km (deși traseul de GPS obținut sugerează o distanță puțin mai mare), coborâre de 300 de metri, acces liber și deschidere zilnică între orele 9:00 și 18:00 în condiții de vreme bună, traseul începe în Mürren și coboară spre Gimmelwald.

Echipamentul necesar pentru Via Ferrata poate fi închiriat din mai multe locuri, dar cel mai aproape este Intersport Mürren. După terminarea traseului, va trebui fie să urci înapoi pentru a lăsa echipamentul, fie să folosești telecabina sau să mergi pe o potecă de hiking (aproximativ 1 oră).

Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul oficial al acesteia. Traseul în sine este împărțit în 3 segmente, pe care le voi detalia în continuare:


1. Traversarea versantului înalt de 600m

via Ferrata Mürren Gimmelwald
Prima experiență pe via Ferrata

Pentru a începe traseul, trebuie să urmăriești semnele maro “Klettersteig”, pe care le vei găsi încă de la telecabină. Un alt punct de referință în pornirea pe traseu este magazinul Intersport, loc de unde poți urma aceleași indicatoare. Acestea te vor ghida până la o ușă de lemn, care deschide Via Ferrata printr-un mic tunel. De aici începe toată aventura. Traseul în primele sute de metri este relativ ușor și te ajută să te obișnuești cu schimbarea carabinelor de pe un segment de siguranță pe altul.

Pe măsură ce avansezi, vei vedea adâncimea văii Lauterbrunnen și peretele înalt de 600 de metri ce o formează, începând să îți dezvăluie de ce această Via Ferrata este atât de cunoscută. Versantul pe care continui traseul este destul de drept și prezintă o mică coborâre spre sfârșit. Senzația oferită de traversarea acestei imense stânci este cu adevărat de neuitat.

2. Scările și cablurile de oțel 

Traversarea Mürrenbachfall, via Ferrata Mürren - Gimmelwald
Traversarea Mürrenbachfall, via Ferrata Mürren – Gimmelwald

După ce ai trecut de cea mai expusă parte a traseului, vei întâlni o serie de scări ușor de urcat și coborât, întrerupte periodic de două segmente de cabluri care traversează cascade, inclusiv Mürrenbachfall.

Aceste segmente de cabluri îți vor testa puțin abilitățile de echilibristică, dar în cele din urmă sunt abordabile. În mijlocul acestor porțiuni, vei întâlni o secțiune a traseului în care terenul nu este la fel de stabil, dar cu puțină imaginație vei găsi modalități de a trece.

De asemenea, în această zonă, dacă alegi să faci traseul cu un ghid, vei putea folosi o tiroliană. Noi am preferat să mergem pe jos. Dacă dorești să rezervi un ghid, poți face acest lucru și la Intersport Mürren.

3. Nepal Bridge

Nepal Bridge, via Ferrata Mürren - Gimmelwald
Nepal Bridge, via Ferrata Mürren – Gimmelwald

Ultimul segment este foarte pitoresc și potrivit pentru fotografii de pe rețelele de socializare. Acest pod are aproape 400 de metri și este o pasarelă suspendată spectaculoasă, situată la înălțime, care îți oferă o experiență palpitantă și o panoramă impresionantă.

Această punte suspendată își datorează numele legendarului Everest din Nepal, adăugând o doză suplimentară de adrenalină traseului Via Ferrata, permițându-ți să traversezi o prăpastie. Este cu siguranță o senzație unică.

Concluzii

Începerea segmentului de scări și cabluri via ferrata Murren Gimmelwald, Elveția
Începerea segmentului de scări și cabluri

Traseul oficial este estimat să dureze două sau trei ore. Nouă ne-a luat ceva mai mult de trei ore, dar asta din cauza filmării vlogului nostru. În timpul săptămânii, am înțeles că este destul de liber. În weekend, lucrurile sunt puțin diferite, deoarece este destul de aglomerat.

Cred că, în mod optimist, traseul poate fi parcurs în aproximativ 1,5 ore dacă îl faci a doua oară, iar pentru o abordare relaxată, poți aloca maxim trei ore.

Concluzia generală este că, după acest traseu, ne-am îndrăgostit de Via Ferrata și așteptăm cu nerăbdare următoarele provocări. Mai jos găsești și lista mea de trasee de Via Ferrata pe care intenționez să le parcurg în Elveția:

  • 1. Vaude Klettersteig Gargellner Köpfe
  • 2. Ostrachtaler Klettersteig Oberjoch
  • 3. Larix Klettersteig Schnalstal
  • 4. Känzele Bregenz
  • 5. Hochjoch Klettersteig Schruns
  • 6. Walsersteig Kanzelwand
  • 7. Lehner Wasserfall Klettersteig Ötztal
  • 8. Piz Trovat Diavolezza
  • 9. Saas-Fee, Mittaghorn

BAZINGA și ne revedem la următorul articol.

via Ferrata Strava: https://www.strava.com/activities/9678127643

Trasee de Hike din Elveția:

  1. Hike pe Santis

Tagged , , , ,