Tenerife - volcano, dolphins, kayak and adrenaline

Pilot

Tenerife era de ceva timp pe lista destinațiilor de călătorie. Anul trecut am decis că e timpul a din wishlist item să devină real. Nu ai nevoie de prea mult. Începe cu puțină impulsivitate și se termină cu butonul de Buy al biletelor de avion. Cam așa a pornit un minunat concediu de iunie.

 

Santiago del Teide, Tenerife
Santiago del Teide, Tenerife

Cazările în Tenerife sunt destul de variate. Poți găsi prețuri faine pe Booking or Airbnb. Contează unde vrei să mergi. Eu personal am ales Los Cristianos.

De ce?

  • NE-ul este instabil meteo;
  • NV-ul este abrupt;
  • E-ul nu m-a convins cu ce ar putea să mă atragă.

În concluzie, sudul (Los Cristianos) e cea mai bună alegere. Ai mare cu apă caldă, limpede, plaje frumoase, temperaturi blânde (20 de grade iarna), sporturi de apă, hoteluri decente, centre de închiriat biciclete, locuri de ieșit și accesul la autostradă e foarte rapid.

 

Los Cristianos

Los Cristinaos, Tenerife, Iunie 2017
Los Cristinaos, Tenerife, Iunie 2017

Ajunși aici am luat legătura cu Dan. E un tip foarte ok care a prins drag de surfing și sporturi de apă. S-a mutat în Tenerife, a devenit un Flipper și a pus bazele Supacadamy Tenerife. Ne-a dat atât de multe variante de activități că nu știam cu ce să încep. Să fie kayak, să fie stand up paddling, să fie free dive, surf sau bicicletă subacvativă? Eram deja captivați de toate echipamentele înșirate pe cuierul lung din Supacademy Tenerife încât am fi ales orice.

Întâlnirea cu delfinii

Kayak cu delfiinii în Lost Cristianos, Tenerife
Kayak cu delfiinii în Lost Cristianos, Tenerife

A venit momentul să ne distrăm în prima zi. Am plecat spre plajă cu kayacele după noi. Acomodarea în doi oameni pe un kayac a durat destul de puțin. După aproape 30 de minute de vâslit am ajuns în larg. Aici ne bucurăm de soare și așteptăm minunile. N-a durat prea mult. După un sunet ciudat auzit în apropiere noastră, apare un delfinaș care-și făcea de cap prin apă. Știți cum arată ei, nu? Zici că mai tot timpul râd.

Ne-am distrat maxim privind jocul și viteza lor. Acum erau lângă tine iar în câteva secunde deja se pierdeau în larg. Aproape că plângeai să mai facă un flic flac. Vâsleam și încercam să îi mai prindem. Era un joc tare hazliu. Aproape aș fi putut pune pariu că fac mișto de noi. Simțeam că se zbenguie prin sărituri în aer cât să ne ademenască. Când ajungeam epuizați pe lângă ei, ne zâmbeau și înotau departe-n larg.

 

Senzații tari la parasailing

Parasailing Tenerife
Parasailing Tenerife

După ce ne-am distrat cu delfinii, am continuat programul către următoarea etapă. În urmă cu un an, am vizitat Coasta de Azur și-am văzut un speedboat cum trăgea deasupra mării doi oameni prinși de-o parașută. Stăteam și ne uitam la ei întrebându-ne dacă-s nebuni sau dacă merită să încercăm și noi. Senzația aceea mi-a rămas ca un pitic pe creier. Eram convins că următoarea călătorie va avea această activitate în topul acitivităților.

Zis și făcut. Prima oprire după delfinași a fost pe plajă la speedboaturi. Ne-au explicat cam în ce constă tot acest minunat sport numit parasailing și am stabilit că-i ceva ce merită făcut. Ne-am suit pe barcă cu entuziasm iar după câteva minute am ajuns în larg. Ne prind în hamuri, ne leagă cârligele parașutei și se asigură că totul e gata. Nu am stat prea mult și hop că deja cablul în care eram ancorați de barcă, începe lent să se lărgească. A fost o senzație puțin ciudată la început, dar pe măsură ce ajung în aer devine foarte palpitant.

 

Parasailing, Los Cristianos, Tenerife
Parasailing, Los Cristianos, Tenerife

Când am ajuns la aproape 50m înălțime m-am gândit să trag un ochi în spate. Am rămas fascinat. El Teide se vedea mândru și impunător. Mă chema la el. Aveam să merg în următoarele zile…. în multiple rânduri 🙂 Distracția a durat mai bine de 10 minute, după care cablul în care ești ancorat te coboară înapoi. În ultimii 10m barca ‘frânează’, tu te oprești în aer și cât ai zice poc.. te duci ușor în apă. Toată chestiuța aceasta e intenționată.

După micuța baie, speedboatul prinde viteză, te scoate din apă și revii cu zâmbetul pe buze de unde ai plecat. Dacă vrei să vezi cât de fun e toată treaba poți să te uiți la video-ul din linkul următor: Tenerife Highlights – Kayak cu delfinii și parasailing

 

Ciclist și alergător în Tenerife?

Locul de plecare în cățărarea către El Teide
Locul de plecare în cățărarea către El Teide, Mirador de Cherfe

Ca să îți faci o idee de ansamblu, pot să zic ca și prolog: Dacă te-ai urcat pe o cursieră destul de mult cât să îndrăgești acest sport, știi că tot ce înseamnă cățărare pe o bicicletă face parte din satisfacția unei curse pe cinste. O tură până sus pe vulcanul El Teide este ceva ce merită să faci măcar o dată în viață. Nu am să intru prea mult în acest subiect căci topicul merită o poveste cu totul și cu totul separată. O poți citi aici “Povestea cățăratului pe El Teide, Tenerife”.

 

Picolo Viejo, 3135m
Picolo Viejo, 3135m

Ciclismul vine la pachet cu alte sporturi. Un ciclist are în sânge treaba asta de a fi cât mai activ. Poate nu chiar cu același patos ca unul profesionist, dar cu siguranță nu este singurul sport îndrăgit. Aici intervine și partea când ajungi în Tenerife și te uiți cu jale la Teide. Parcă ai vrea să-l iei la pas și nu zic în ritm de trekking.. ci cu un puls mai ridicat. Cum poți face asta în trail running este descris perfect în alt articol; Trail running pe vulcanul El Teide.

 

El Teide și Santa Cruz de Tenerife

Marea alpină, Tenerife
Marea alpină, Tenerife

Hint: Mașinile în Tenerife sunt destul de ușor de închiriat dar din păcate la fel de ușor de spart. Eu n-am pățit nimic de genul, dar nici n-am lăsat în ea ceva ademenitor. 

După toată nebunia acestui concediu ne-am gândit să luăm o pauză și să explorăm vulcanul. Din Los Cristianos am urcat către El Teide prin Vilaflor. O mașină închiriată e cea mai bună alegere (nu cred că sunt autobuze).  De aici, începe o fascinantă serie de serpentine. Pe alocuri, unde șoseaua permite, sunt amenajate diferite viewpoint-uri cu tablouri spectaculoase. Începi să urci și cu cât ajungi mai sus, cu atât începi să lași marea alpină sub tine. Asta e frumos la Tenerife… mai tot timpul ai marea alpină la picioarele tale.

La aproape 10km de mers pe astfel de serpentine, drumul se desparte. Varianta care urcă către Teide schimbă peisajul destul de drastic. Dintr-o pădure verde totul devine o mare de lavă pietrificată. Pe măsură ce înaintezi te pierzi într-un imens canion de zici că ești pierdut în Arizona. Craterul central își face apariția timid și după câțiva km ajungi la poalele acestuia și dai de Roques des Garcias.

 

El Teide
El Teide

De aici poți începe un traseu de trekking (cel care l-am făcut mai sus în running). Roques des Garcias e o dovadă impresionantă a forței naturii. La câțiva kilometri de aici, la șoseaua principală, dai de refugiul pentru telescaun. De la zona unde te lasă telescaunul și până pe craterul în sine ai nevoie de bilet care se poate lua prin rezervare (număr limitat de locuri), cu cel puțin o lună înainte (https://www.reservasparquesnacionales.es). Din păcate noi n-am reușit să prindem locuri disponibile.

După traseul de mai sus, am părăsit vulcanul și am pornit spre Santa Cruz de Tenerife, punctul cel mai nordic al insulei. Aici clima diferă complet. În ciuda vremei capricioase, dai de frumoasa plajă Las Teresitas. Se zice că nisipul provine din Sahara. Este atât de fin încât la un vânt puternic îl ridică imediat. Dacă abia ai ieșit din apă și vine un vânt puternic, cu siguranță te îmbraci instant cu o plăpumioară fină de nisip.

 

Las Teresitas, Santa Cruz de Tenerife
Las Teresitas, Santa Cruz de Tenerife

Viewpointul Mirador Las Teresitas din Santa Cruz este de neratat. Indicat ar fi să vii când prinzi o zi cu soare. Deși vremea este schimbătoare ți-ai dori să te bucuri de peisajul acesta în toată splendoarea sa.

Hint: Înainte de această plajă se află un sătuleț micuț San Andreś. Aici, la unul din restaurantele locale, am devorat delicioșii canarian potatos (cartofi mici, fierți și presărați cu sare… sună simplu, dar e yummy yummy… bun bunuț). N-am să detaliez mâncarea dar îți las un link cu top 10 mâncăruri de încercat în Tenerife.

 

Masca

Masca, Tenerife
Masca, Tenerife

Hai să ne gândim la zona Masca ca la un Transfăgărășan compact, cu pantele mult mai mari, drumul ceva mai îngust și muuulte viewpointuri. Ce-mi place mult la Tenerife este că-i orientat către turiști. Transfăgărășanul acesta al Tenerifeului este situat în NV-ul insulei și toată splendoarea zonei pornește din Santiago del Teide, un oraș micuț, cochet și cu o bisericuță albă-n mijloc.

După colțul unei case construită într-un stil specific dai de o șosea netedă și proaspăt turnată ce dezvoltă o serie de serpentine complicate. Priveliștea din urmă te lasă mască. Ceva mai sus dai de refugiul Mirador de Cherfe pe care ți-l recomand să-l vezi la prima oră (poza cu bicicleta de mai sus este făcută în Mirador de Cherfe).

 

Casa Riquelme
Casa Riquelme

Un singur loc ți-aș recomanda să mergi în mod special: Casa Requelme. Nu este mâncarea care mă face să o menționez, nici curățenia sau ospitalitatea. Singurul motiv incontestabil pentru care se merită să vii aici este priveliștea. Totul e atât de natural, încât ai crede că-i intenționat făcut așa.

Aș mai avea lucruri de spus referitoare la această faină insulă Tenerife, dar cred că cel mai bine e să vezi cu ochii tăi. Am să las mai jos o mică listă cu cele mai importante lucruri care ți le recomand pentru momentul când o să ajungi în Tenerife. Călătorie faină!

 

Recommendations

Călătorii la delfini, țestoase, kayak, SUP lecții de surf și chiar cazare:
https://www.airbnb.com/experiences/217467?s=12&user_id=182161788&ref_device_id=c9ea60df5f441a04
https://www.tripadvisor.es/Attraction_Review-g659661-d4405384-Reviews-Kayak_Academy_Tenerife-Los_Cristianos_Arona_Tenerife_Canary_Islands.html

Bilete El Teide:
https://www.reservasparquesnacionales.es

Restaurant în Masca:
Casa Riquelme

Plaje:
Viewpoint Las Teresitas
https://www.spain-holiday.com/Tenerife/articles/tenerifes-top-ten-beaches

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , ,