Via Ferrata Zittergrat: Experiență Palpitantă în Alpii Elvețieni
Nu am visat să escaladăm munți și culmi înalte, dar mereu am simțit nevoia de puțină adrenalină. Recent, am avut ocazia să ne reamintim vibe-ul acesta pe traseul de Via Ferrata Zittergrat din Engelberg. Aici am avut parte de o aventură care ne-a impresionat destul de mult. Fiecare cablu de oțel, treaptă de fier, scară de metal, pod, ancoră și bolț ce ne-au ghidat pe traseu ne-au oferit o experiență unică și palpitantă fix în inima Alpilor Elvețieni.
De ce Zittergrat? Adrenalină și dopamină
Am ajuns la Via Ferrata Zittergrat, situată pe Brunnistöckli la o altitudine de 2030 m, pregătiți pentru o provocare captivantă. Acest traseu, cotat cu dificultate K4, ne-a testat limitele fizice și mentale pe parcursul unei ascensiuni intense de aproximativ o oră, cu o diferență de altitudine de 200 m.
Nu prea eram conștienți de ce ne așteaptă, pentru că până atunci nu mai încercasem acest nivel de dificultate. Am mai avut câteva trasee în sală, sau de via Ferrata nivel K3. Mai interesant este că două weekenduri înaintea acestui traseu, am avut o tentativă de a ne duce pe un altul de nivel K5. Ar fi fost o alegere foarte neinspirată.
Am ales acest traseu pentru că doream să încercăm o nouă provocare. Avem în plan și câteva trasee de via Ferrata in Alptii Italieni și trebuia să ne tesăm cumva forța și psihicul. Sincer, acest traseu ne-a testat mușchii brațelor și curajul, oferindu-ne, de asemenea, ocazia de a practica tehnici eficiente de economisire a energiei pe teren vertical.
În această zonă ai posibilitatea să faci următoarele trasee
- S1 Zittergrat: Dificultate K4, aproximativ 40 min de urcare și 20 min de coborâre.
- S2 Brunnistöckli: Dificultate K2, aproximativ 1 h de urcare și 20 min de coborâre.
- S3 Rigidalstockwand: Dificultate K3-K4, aproximativ 3 h 30 min de urcare și 1 h 30 min de coborâre.
- S4 Rigidalstockgrat: Dificultate K3, aproximativ 3 h 30 min de urcare și 1 h 30 min de coborâre.
Noi am ales traseul S1, fiind mai provocator, dar S2 este o opțiune excelentă pentru cei care preferă o dificultate mai redusă. După parcurgerea traseului S1, poți continua cu traseele S3 și S4 pentru o experiență ceva mai intensă.
Aventura noastră
Aventura a început în apropiere de Brunnihütte. Am simțit cum adrenalina începe să curgă imediat ce ne-am echipat complet cu hamuri, căști și cu kitul de via Ferrata. De la început, traseul promitea o provocare destul de intrigantă, cu o ascensiune verticală care ne-a captat atenția și o traversare suspendată ce ne-a testat curajul și determinarea.
Prima parte a traseului a fost destul de energică, dar nu prea dificilă, mai ales că nu era prima noastră experiență de acest fel. Însă, pe măsură ce am trecut de prima secțiune, lucrurile au devenit cu adevărat interesante și provocatoare.
Unul dintre cele mai captivante momente ale traseului a fost traversarea suspendată, cunoscută și sub numele de Zitterwand (al 3-lea C/D din imaginea de mai jos). Aici, a trebuit să ne adunăm curajul și să ne încredem că acel cablu de oțel ne va oferi suficient suport.
Traseul aici este format dintr-o înlănțuire de bolțuri poziționate pe o distanță de aproximativ 3.5m, la aproape 30cm – 40cm distanță. La nivelul abdomenului, un cablu de oțel nu foarte tensionat este pârghia de siguranță. Peretele în care sunt înfipți acești bolțari este vertical și nu îți oferă prea multă flexibilitate în a te lăsa prea mult spre el, pentru a evita o posibilă dezechilibrare pe spate.
După câteva minute bune, am decis că îl voi aborda într-o poziție de mersul piticului (știu că este ciudat). Ce pot să spun? Asta am simțit că ar fi varianta optimă. Detaliile complete le puteți vedea în videoul nostru de pe YouTube, unde toată povestea este mult mai colorată.
Pentru mine cel puțin a fost o provocare ceva mai mare față de Dana. Ea a reușit să îl treacă cu o ușurință ce m-a frapat.
După ce am trecut de acest hop, traseul a devenit mai linear și constant. Tot ce mai rămânea de înfruntat era o ascensiune puțin mai înclinată înainte de a atinge primul vârf al aventurii.
Engelsbrücke
Spre sfârșit, am întâlnit trecerea peste Engelsbrücke, un pod suspendat care ne-a oferit priveliști panoramice impresionante ale Alpilor Elvețieni. Ultima parte a traseului ne-a condus pe o scară de oțel, deschizându-ne o panoramă spre versantul opus al zonei Engelberg, admirând vârful Titlis în toată splendoarea ei.
Mai mult de atât, noi am făcut acest traseu la sfârșitul zilei, imediat ce am terminat programul nostru zilnic. Pe măsură ce traseul ajungea spre sfârșit, apusul devenea din ce în ce mai spectaculos.
Dezavantul în această abordare este că va trebui să cobori spre Engelberg la pas, probabil că la frontală așa cum l-am făcut și noi.
Concluzii
Această experiență a fost mai mult decât o provocare fizică; a fost o oportunitate de autodescoperire și creștere personală. Ne-a învățat să ne depășim limitele, să ne confruntăm fricile și să îmbrățișăm necunoscutul. Am realizat că viața este despre a învăța din greșeli și a crește cu fiecare pas făcut în direcția corectă.
Fiecare pas pe care l-am făcut pe acest traseu ne-a apropiat și mai mult de acest tip de aventură. Acceptă provocările și descoperă ce ești cu adevărat capabil să realizezi. Cred că este incredibil de important să îți menții spiritul și corpul activ și să nu te oprești din explorat.
Dacă această aventură te-a inspirat, pornește în propria ta călătorie și bucură-te de fiecare moment.
Mai multe detalii asupra acestui traseu se pot găsi pe siteul oficial al acestora:
https://brunni.ch/en/Detail/via-ferratas
Ca și alternativă, în Murren puteți face un alt traseu drăguț de Via Ferrata.