Top 10 locuri de vizitat în Madeira

Au trecut aproape 6 luni de la vizita mea în Madeira și m-am gândit să grupez într-un rezumat cele mai interesante și captivante locuri pe care Madeira ți le poate oferi. Madeira este un arhipelag de la marginea Portugaliei, zonă cu un climat subtropical. Ai parte de căldură și vânt în același sezon, dar în locații diferite ale insulei.

Pentru a sumariza, Madeira îți ofertă soare, ocean și munte cu toate variațiile sale. Insula s-a format prin acumularea unui ‘scut’ vulcanic. Acest vulcan actualmente este cuntificat a fi într-o stare latentă.

În cele 11 zile pe care le-am petrecut acolo, am reușit să ne facem o idee asupra lucrurilor care chiar merită a fi vizitate, cât și despre locurile populare și mai mult turistice decât autentice. Ordinea acestora în articol nu este după importanță, frumusețe sau autenticitate.


1. Puerto Moniz

Natural Pools, Puerto Moniz - Top 10 locuri de vizitat în Madeira
Natural Pools, Puerto Moniz

Începem cu Puerto Moniz, o zonă spectaculoasă din NE-ul insulei, în care vedetele principale sunt piscinile naturale create de către apă în scoarța vulcanică. În Puerto Moniz îți poți petrece timpul în “Porto Moniz Natural Swimming Pools“. Această zonă reprezintă un grup de mici piscine naturale formate de către valurile oceanului și valorificate de către administrația locală. Prețul unei intrări este destul de mic făcându-l un loc destul de popular pentru excursiile de o zi.

Puțin mai la est de acestea se află un alt grup de piscine Miradouro de Porto Moniz, acompaniate de Restaurante Cachalote, un restaurant ce pare destul de drăguț dar care închide destul de repede (19:00). În toată călătoria noastră, nu cred că am urmărit un apus de soare mai spectaculos decât cel din videoul acesta. O sticlă de vin și o pătură mică pot face ca seara petrecută aici să fie cât se poate de romatică.

În plus, ne-am mai bucurat și de Miradouro Seixal. Această zonă este mai puțin frecventată de turiști. Probabil că acesta a fost și motivul pentru care am petrecut ceva mai mult timp aici comparativ cu Natural Swimming Pools.

2. Sao Vicente

Sao Vicente, Top 10 locuri de vizitat în Madeira
Sao Vicente, Madeira

Foarte aproape de Puerto Moniz, la câțiva kilometri de plaja Seixal, dai de Sao Vicente. Locul este cunoscut în special pentru galeriile din această zonă. Acestea sau format în urma erupțiilor vulcanului în localitatea Paul da Serra. Lava a creat o serie de tunele peste ocean ce pot fi vizitate și astăzi prin excursii organizate.

Tot aici, nu poți să nu observi pe vârful unui deal Capelinha de Nossa Senhora de Fátima sau Pico da Cova. Aceasta este o capelă construită în 1948 ca celebrare a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial. Pe cele 4 fațete ale capelei se află câte un ceas care în mod bizar arată ore diferite. Din acest loc ai un view 360 spectaculos asupra întregii localități Sao Vicente și asupra împrejurimilor.

3. Fanal Forrest

Fanal Forrest, Madeira, Portugal
Fanal Forrest, Madeira

Fanal Forrest este unul dintre cele mai mistice locuri în care am fost până acum. Această zonă, parte a pădurii Laurisilva, este cea mai largă și mai veche pădure de lauri. Dintre toate cele 17 țări vizitate, acest loc este cu totul diferit. Fanal Forest este o comoară care a rezistat sute de mii de ani (a supraviețuit chiar și Epocii de Gheață). Când intri în această pădure, ai senzația că ai intrat în Cronicile din Narnia.

Din Puerto Moniz ca să ajungi aici trebuie să parcurgi aproximativ 13km cu mașina într-o continuă ascensiune, iar din Funchal aproximativ 50km. Nu există o perioadă potrivită de a vedea locul. Frumusețea acestuia este redată de vechimea arborilor și de formelor lor. Pentru fotografi și videografi este un deliciu.

Pentru a vedea totuși acest loc în toată splendoarea sa, ar trebui ca norocul tău să coincidă cu o vremea încețoșată. Șansele sunt destul de mari, deoarece această zonă este chiar in mijlocul pădurii la o înălțime destul de ridicată și efectul de mare alpină în care se afundă Fanal-ul este frecvent.

Locul este spectaculos pentru că aproape toți copacii au forme care-ți lasă imaginația să zboare. Ceața care de cele mai multe ori îi înconjoară, le oferă aspectul acesta mistic. În cele două vizite pe care le-am făcut aici, am reușit să vedem și să ne imaginăm scenarii complet diferite.

Din 1999 acest loc a devenit parte din lista UNESCO World Heritage și acum face parte din cele mai importante checklisturi din „top 10 locuri de vizitat în Madeira„ :).

4. Calheta

Calheta, Top 10 locuri de vizitat în Madeira
Calheta, Madeira

Spre sud, temperaturile încep să fie mai prietenoase. Dacă vrei un loc în care să stai și să te bucuri de soarele cald al Madeirei, Praia da Calheta este cu siguranță locul perfect. Nu este o plajă foarte largă, ci mai degrabă o plajă amenajată și destul de restrânsă. Zona este des frecventată de către localnici.

În fața plajei se întinde versantul muntelui. La un capăt al acestuia câteva restaurante cu o mâncare suuuuuper delicioasă continuă faleza. Cred că oricine merge în Madeira nu trebuie să rateze stake-ul de ton sau pâinea cu unt și usturoi (yummy).

Tot în această zonă poți alege să faci diverse excursii. Ele reprezintă o alternativă destul de bună dacă vrei să te cazezi aici, să stai puțin mai departe de aglomerația din Funchal și în același timp să te poți bucura totuși de diverse excursii pe mare (recomand excursiile pentru vizualizarea delfinilor și a balenelor în mediul lor natural).

5. Cascada dos Anjos

Cascada dos Anjos, Top 10 locuri de vizitat în Madeira
Cascada dos Anjos, Madeira

La mai puțin de 10km de Calheta, în zona Anjos (Ponta do Sol), se află o cascadă destul de ciudațică și inedită. Este singura cascadă ce curge direct pe șosea, vărsându-se ulterior în ocean. Apa din aceasta, provine dintr-o levadă (canal de irigație predominant întâlnit în Madeira cu scop în irigațiile agricole).

Este un loc superb pentru pozele de Instagram dar și destul de populat pe timpul zilei de către turiști. Ești nevoit chiar să treci cu mașina prin cascadă, fiind singurul drum spre Funchal dacă alegi acea variantă de traseu. Noi am ales să mergem noaptea și am fost singuri… savurând pe deplin cascada. Eram noi și câteva animăluțe inofensive într-un tufiș.

Baia în cascadă la lumina farurilor este o amintire pe care n-am să o uit prea devreme.

6. Funchal

Funchal, Madeira
Funchal, Madeira

Funchal este capitala arhipelagului Madeira. Este cunoscută pentru portul său, pentru combinația de arhitectură de tip Gothic și Romanesq, pentru tavanurile din lemn cioplit și pentru străduțele înguste unde toboganele în urmă cu zeci de ani erau mijloc de transport spre port.

Cu siguranță este locul cel mai bun de a sta minim câteva zile și probabil un loc ideal de a avea ca punct de plecare 50% din „topul celor 10 locuri de vizitat în Madeira„. Înainte de a decide când să vii în Funchal, ai vrea probabil să vezi dacă se nimerește în perioada carnavalului (februarie – martie). Toată capitala va străluci în parade și festivale folk dar și în blocaje rutiere.

Din punct de vedere culinar opțiunile în Madeira sunt destul de variate. Restauarantele din jurul portului și inclusiv cele de pe străduța Rua de Santa Maria îți vor satisface papilele gustative. Dintre alegerile pe care le-am făcut noi, aș recomanda:

Tripadvisor te mai poate duce să cunoști multe din autenticitățile insulei cum ar fi: degustări din celebrul vin de Madeira, food trips, scuba diving și tot felul de alte activități. Cred că un total de maxim de 5 zile este mai mult decât suficient pentru Funchal, luând în considerare că două zile le poți petrece foarte ușor în excursii pe ocean sau în experimentarea de lucruri noi. Dacă timpul îți permite, cu siguranță că poți extinde tripul și la mai mult.

Dacă ai în plan un trip pe ocean în care cauți să observi delfinii și balenele în habitatul lor natural, cu drag recomand VipDolphins Luxury Whale Watching. Garanția de a vedea o balenă este totuși în funcție de sezon, de noroc și în special dacă în acea perioadă există balene trecătoare. Multe din ele fac doar un popas în apropierea insulei, după care își continuă călătoria.

7. Pico do Ariene – Pico Ruivo

Pico do Ariene, Top 10 locuri de vizitat în Madeira
Pico do Ariene

Un alt loc care-ți poate energiza toate simțurile, care-ți va genera cantități consistente de adrenalină și endorfină este traseul de hike dintre Pico do Ariene și Pico Ruivo.

Pico do Ariene este o stație meteo destul de frecventată de turiști la răsărit, datorită peisajului acaparant și spectaculos. Din Funchal pentru a ajunge acolo la răsărit, a trebuit să ne trezim undeva pe la 5 dimineața. Din păcate, un nor ne-a cam blocat perspectiva răsăritului. Am rămas cu imaginea unui vânt puternic, un trezit matinal și o jumătate de soare cu coatele pe orizont ce și-au meritat tot deranjul.

Imediat după ce soarele răsare, poți urma traseul din imaginea de mai sus și să ajungi după aproape 3h de hike la Pico Ruivo (cel mai înalt vârf din Madeira – 1,862m). Ne-a luat cam 6 ore să facem traseul în ambele sensuri, perioadă în care am petrecut o cantitate consistentă de timp pentru foto și video. Cred că în total traseul are aproape 17km și o elevație de 1000m.

Acesta devine spectaculos când apare efectul de mare alpină. Scările de pe traseu te urcă și te coboară destul de des, neavând foarte multe zone plate. Combinația de scări și mare alpină îți va da senzația că mergi peste nori. Imaginați-vă cât de mișto se vede atunci când tu ești la o altitudine ridicată iar în stânga și în dreapta o mare de lapte inundă totul.

Dezavantajul este că nu ai mereu posibilitatea de a prinde acest view. Unii au revenit chiar și de 3 ori pentru a vedea acest moment. Per total cred ca este unul dintre cele mai importante trasee de hike din Madeira.

https://www.strava.com/activities/5434234718
https://www.strava.com/activities/5434249306

8. Sao Lourenço

Sao Lorenco, Top 10 locuri de vizitat în Madeira
Sao Lourenço, Madeira

Activitățile posibile în Sao Lourenço fac parte din aceeași gamă ca și cele din Pico do Ariene. Diferența dintre cele două zone este dictată predominant de peisagistică și de climă.

Sao Lourenço este coada insulei Madeira și cel mai estic punct al acesteia. Zona este compusă dintr-o multitudine de sedimentări de lavă și calcar care termină arhipelagul în est cu cu două mini insule: Cevada și Farol. Clima destul de aridă și expunerea acestei zone către vânturile ce vin din nord, au sculptat-o într-un mod artistic.

Văzută de sus în toată splendoarea ei, este fix cadru desprins din documentarele de pe National Geografic. Privind spre orizont, insula Porto Santo și insula Nature Reserve of the Desertas Islands vor închide cadrul spectaculos.

https://www.strava.com/activities/5452141541

9. Véu da Noiva

Véu da Noiva, Madeira
Véu da Noiva, Madeira

În continuare pe lista top 10 locuri de vizitat în Madeira adaug și punctul de unde se poate vedea cascada Véu da Noiva. Acesta se află între Sexial și São Vicente și este unul din peisajele emblematice ale insulei.

Debitul puternic și înălțimea de unde curge acestă cascadă au fost folosite ca elemente prin care această cascadă este asociată vizual cu un val de mireasă. Tot de aici, bellviewul oferă un cadru impresionant asupra Atlanticului și a versanților coastei de nord a Madeiriei.

10. Cabo Girao

Cabo Girao, Top 10 locuri de vizitat în Madeira
Cabo Girão, cel mai abrupt loc din Madeira

Ultimul loc pe care eu l-aș recomanda pentru „Top 10 locuri de vizitat în Madeira„ este Cabo Girão. Este zonă accesibilă cu mașina pe drumul principal, cu telecabina Rancho sau cu barca. Sub acest view, plaja cu pietriș Praia da Fajã do Rancho este un loc ideal de stat la un picnic. Este una din plajele destul de puțin frecventate, fără servicii și alte facilități în proximitatea sa. Dacă aveți în plan un picnic aici, un popas la un market înainte e chiar recomandat.

De aici se întinde o vedere superbă a promenadei Cabo Girão și a câmpurilor agricole din zonă.

Pe lângă acestea, ar mai fi și alte atracții… dar sunt ceva mai turistice și nu le-am acordat o prea mare importanță în timpul călătoriei noastre aici.

  • Casa tipicas de Santana
  • Tobogans
  • PR7 Museum (Muzeul lui Cristiano Ronaldo)
  • Fruit market

Preview

11 zile petrecute în Madeira rezumate în 13 minute

Dacă v-a plăcut articolul, puteți citi și despre: