Hike spre Säntis, cel mai înalt vârf din Appenzell

Ne-am mutat în Elveția în urmă cu aproape un an. Deși nu este o perioadă destul de lungă de când suntem în această țară, am reușit să vizităm Appenzell-ul de trei ori. Această regiune din NE-ul Elveției ne oferă un vibe special cu fiecare ocazie. Cei peste 65.000 km de trasee de hiking marcate de pe întreg teritoriul țării, dau posibilitatea explorării fiecărui canton într-un ritm pe care fiecare și-l construiește.

Ce știm despre Elveția este că reprezintă una din țările cu cele mai variate modalități de transport (funicular, tren, telecabină, telegondolă) către toate punctele turistice. Datorită lor sunt destul de puține locurile din această țară unde nu poți vedea o priveliște de ansamblu, purtând doar o pereche de blugi, un tricou, o geacă și-un bilet.

Scriu aceste lucruri pentru că deși Appenzell-ul este un loc foarte accesibil prin aceste mijloace de transport, cred că îi poți descoperi frumusețea doar când te pierzi pe cărările acestuia. Alpstein, o subregiune ce aparține Alpilor din Appenzell, este formată din trei lacuri (Seealpsee, Fälensee și Sämtisersee) și trei regiuni muntoase (partea centrală, partea sudică și partea nordică). Probabil că este cea mai perfectă zonă de hiking ce atrage iubitori de natură și îi găzduiește în „swiss mountain inns” tipice.

 

Hiking pe traseul Ebenalp – Schäfler – Säntis – Wasserauen

Ebenalp hike
Ebenalp, Appenzell

Sumar aproximativ: 23km distanță, 1200m elevație, 1700m coborâre, durata 10h, dificultate ridicată
Link: https://www.strava.com/activities/5569546322

Ca să îi descoperi frumusețile aș recomanda să faci măcar un traseu din această zonă. Varietatea lor îți va da posibilitatea să alegi unul după capacitatea de energie pe care vrei să o depui. Alternative pentru hike în Appenzell, Alpstein, găsiți aici.

 

Când este recomandat acest traseu?

Este începutul lunii iulie când scriu acest articol și pentru mine a fost o lună perfectă pentru a îl face. Cred că este o perioadă perfectă pentru a te bucura de o combinație interesantă de soare (bineînțeles dacă vremea îți va fi prielnică), iarbă de un verde intens și acaparator, munții falnici și peisaje care-ți vor rămâne ca șablon de evaluare a altor zone din Elveția de acum încolo. Până în octombrie inclusiv cu siguranță traseul este magnific.

Ulterior rămâne la aprecierea ta cât de mult îți face plăcere să îmbrățișezi zăpada. Pe timpul iernii traseul nu cred că este accesibil.

 

Echipamentul necesar

Hike Appenzell
Alpstein, Hike Säntis, Appenzell

Pentru această tură aș recomanda cu căldură echipament tehnic de hiking, geacă de vânt și de ploaie, ghete de munte sănătoase cu care știi sigur că nu aluneci și care să-ți ofere un suport bun pe teren stâncos și pietros. Nu în ultimul rând… loțiune de protecție solară :)… asta ca să nu treceți ca mine printr-o peripeție avută pe Jungfraujoch, în care muntele și zăpada mi-au demonstrat puterea unui bronz nesănătos.

În plus, nu cred că ar strica să aveți la voi o frontală / lanternă. Din punct de vedere al sălbăticiei zonei nu trebuie să vă îngrijorați. Alpii Elvețieni sunt printre cei mai siguri din această perspectivă. Dacă nu aveți privirea dotată cu night vision și vă place să savurați traseul ceva mai mult, acest element v-ar fi de ajutor.

Nu știu care este comportamentul văcuțelor lăsate libere prin zona pe timpul nopții. Luând în calcul și posibilitatea acestora de a avea viței, un plus de atenție și păstrarea distanței față de ele ar fi recomandă.

Alpstein, Hike Santis, Appenzell
Alpstein, Hike Säntis, Appenzell

 

Cum ajungi și de unde începi traseul

Punctul de pornire al acestui traseu este sătucul Wasserauen. Până aici poți ajunge cu trenul, gara fiind în apropierea locului de unde ar trebui să începi traseul. Pentru tren, SBB este platforma oficială de cumpărat bilete online pentru aproape orice mijloc de transport în Elveția.

Alpstein, Wasserauen
Alpstein, Wasserauen

Noi am venit cu mașina din Zurich și drumul de aproximativ 1h 30min nici nu-l simți. Pe motiv că în weekend Wasserauen-ul devine destul de aglomerat nu trebuie să te îngrijorezi de parcare. Pe Google Maps ai câteva puncte marcate pentru parcat, iar în sezon vei fi ghidat de câteva persoane spre diverse zone amenajate pentru acest scop. Costul parcării pe un teren de iarbă a fost de 3 CHF / zi.

Noi am decis să facem traseul având ca punct de plecare Ebenalp (1600m). Acesta reprezintă cel mai înalt punct al versantului drept de cum intri in Wasserauen. Până acolo am urcat cu telecabina și costul unei urcări one-way a fost de 22 CHF / pers fără nici un pass sau alte discounturi. Pentru traseul de hike Wasserauen – Ebenalp voi detalia mai jos o alternativă.

 

Ce porțiuni cuprinde traseul?

Traseul de pe Ebenalp pleacă cu o ușoară ascensiune, iar undeva pe la kilometrul doi începe să-ți dezvăluie peisajul. Pe partea stângă lacul Seealpsee îți va reflecta toată valea, iar pe partea dreaptă vei avea un overview superb asupra nordului Elveției, de la Konstantz până la Saint Gallen.

Ascensiunea din Ebenalp către Schäfler
Ascensiunea din Ebenalp către Schäfler

Până la Schäfler nu vei face mai mult de o ora. De aici (loc de unde poți să te oprești pentru un popas), traseul începe să devină puțin mai antrenant, oferind câteva porțiuni tehnice ce vor fi în sincron cu frumusețea peisajul. Poteca se întinde de-a lungul unei creste muntoase. Pe alocuri va fi nevoie să te folosești de cablurile ancorate în stânci pentru susținere. Zona aceasta a Appenzell-ului seamănă incredibil de mult cu Munții Piatra Craiului din Carpații Meridionali ai României.

Schäfler, Appenzell
Schäfler, Appenzell

 

Ascensiunea spre Säntis

Zona tehnică înainte de Altenalp Türm și Höch - Niederi Sattel
Zona tehnică înainte de Altenalp Türm și Höch – Niederi Sattel

Până în apropierea vârfului Säntis poteca te va ține cam în același ritm și cu aceeași intensitate. Aș recomanda ca acest traseu să fie totuși făcut pe o vreme bună și MeteoSwiss să confirme lipsa ploii. De ce MeteoSwiss? Pentru că este aplicația cea mai apropiată de adevăr când vine vorba de vreme aici. În caz negativ măcar să fiți genul de persoană care are o plăcere să se plimbe prin ploaie pe munte.

Altenalp Türm și Höch - Niederi Sattel
Altenalp Türm și Höch – Niederi Sattel

Imediat după crestele Altenalp Türm și Höch – Niederi Sattel va începe ascensiunea spre platforma vârfului Säntis. Există șanse ca traseul să prezinte secțiuni cu zăpadă și nu cred că vei putea merge pe aceeași potecă. Noi mergând pe acest traseu in iulie, am dat de acest impediment.

Hiking Santis Elveția
Hiking Säntis Elveția

Un mic popas și o sinteza scurtă v-ar putea ajuta destul de mult. Noi am avut două persoane în față care au decis să devieze de la traseul marcat. Când am analizat cu atenție, aceștia urmau o potecă deja formată prin zăpadă. Aparent era alternativa la poteca marcată. V-aș sugera ca atunci când poteca nu mai este vizibilă, să vă uitați în jur dacă există urme deja formate în zăpada din apropiere.

Hiking Santis Elveția
Hiking Säntis Elveția

De aici până la baza urcării pe Säntis, drumul l-aș compara cu frământatul aluatului pentru cozonac. Zăpada îl va face destul de greu accesibil. Pe noi ne-a încetinit destul de mult. Oricât de încărcate v-ar fi bateriile cu siguranță aici vor începe să pâlpâie puțin pe avarie. Să aveți ghete de hiking înalte ar fi o soluție nuanțată.

Urcarea pe Vârful Santis, zona tehnică de la final
Urcarea pe Vârful Säntis, zona tehnică de la final

Ultima ascensiune de 200m până pe Säntis este o joacă serioasă și tehnică. Te simți ca în sala de escaladă. Diferența cu siguranță va fi făcută de pârghiile largi și cablurile la tot pasul de care să te ții. Gradul de ascensiune poate ajunge și la 90 de grade. Dacă ai probleme de înălțime nu cred că este indicat să urci până pe Säntis, dacă analizezi mai bine ultima porțiune.

 

Vârful Säntis (2501,9m)

Vârful Säntis este un complex de terase, restaurante și locuri de cazare. N-am să intru în aceste detalii căci le poți găsi pe acest articol din MySwitzerland și de pe siteul Säntis Bahn. Un popas aici este bine meritat. Prețurile nu sunt chiar atât de mici. O bere pleacă de la 7CHF, o sticlă de apă de 1,5l la 7,5CHF și o Goba Cola 6CHF (da, Goba Cola și nu Coca Cola … nu întrebați). Bellevue-ul este incredibil de mișto din mai multe locuri ale platoului construit pe acest cumul de stânci. MySwitzerland.com susține că panorama de pe Säntis ar cuprinde șase țări dacă este observată în toate direcțiile și de pe toate platourile.

Santis Appenzell
Vârful Säntis, 2501,9m

Cel mai rău ne-a părut aici că nu am avut un binoclu. Dacă ai loc un rucsac say dacă vii cu telecabina pe Säntis (ceea ce multă lume face), fie caută un observator cu un binoclu profi fie împrumută unul. Säntis este locul perfect de a observa (cu puțin noroc) ibex-ul și golden eagle-ul. Din păcate noi nu am avut un mare succes în acest sens.

 

Întoarcerea spre Wasserauen

De pe Säntis ai ocazia să continui cu mai multe trasee. Ca să poți ajunge înapoi în Wasserauen ai două posibilități. De pe terasa restaurantului Säntis (cea cu un aspect mai rustic) începe o potecă care semnalează drumul spre Wasserauen. Aceasta duce direct în vale spre lacul Seealpsee.

O alternativă a acesteia o reprezintă traseul ce ocolește puțin coborârea prin Rotsteinpass. În ascensiunea spre vârful Säntis, imediat după urcarea tehnică, intrarea spre platoul vârfului Säntis se face printr-un tunel. În tunel vei da de o ușă pe partea dreaptă care te va duce către platoul Säntis și continuând tunelul vei merge spre Rotsteinpass și Unterwasser.

hike santis
Hike Säntis

De pe Säntis se întind elegant trei creste muntoase. Diferența dintre ultimele două pe care nu le-ai făcut deja este că drumul de la restaurant direct spre Wasserauen va trece pe lângă creasta de mijloc, iar cel spre Rotsteinpass va continua pe cealaltă creastă. Dacă îți face cu ochiul acest traseu îl regăsești aici.

Acest traseu secundar a fost planul nostru inițial. Ploaia care se anunța grăbită spre Säntis ne-a cam ajustat roadmapul și timpul de a poposi aici. Încă 10km de hike se întindeau în fața noastră.

 

Înapoi spre Wasserauen

Coborârea te va duce prin același tip de drum cu zăpadă moale (în cazul în care mergi prin iulie) ca și cel pe care l-ai întâlnit la urcat. Dacă mergi în altă perioadă, va trebui să fii foarte atent. Zona stâncoasă este puțin tehnică și ceva mai multă apostrofare în atenția locului unde vei păși ar trebui să fie suficientă. Coborârea în esență nu este atât de abracadabrantă. Prin zăpadă chiar este rapidă și amuzantă. Yabadabadoo…

Coborârea spre Berggasthaus Meglisalp
Coborârea spre Berggasthaus Meglisalp

Din fericire sau nefericire (după caz), pe noi ne-a prins ploaia în trei serii pe toată coborârea. După secțiunea de zăpadă de la baza vârfului Säntis, începi să cobori până spre Berggasthaus Meglisalp, un popas între Säntis și Seealpsee. Zona este magică… iar sunetul tălăngilor de la văcuțe face totul autentic și pitoresc.

Appenzell, Elveția
Appenzell, Elveția

Traseul continuă cu o coborâre de pe versantul platoului până spre lacul Seealpsee. Aceasta coboară 400m într-un zig-zag format din scări, roci și spre final ieșirea din pădure întâmpinată de marginea lacului. De aici până în Wasserauen nu mai sunt decât 1h și 200m de coborâre, pe un asfalt destul de abrupt… dar accesibil. Noi ne-am întors cu un ritm destul de lent. Am preferat să ne bucurăm ca doi copii de ploaia măruntă și caldă a verii.

Seealpsee, Appenzell
Seealpsee, Appenzell

Pe acest traseu cred că este necesar per total să analizezi vremea. Este important să vezi cât de mult timp ai la dispoziție, forță și cel mai esențial să fii relativ în formă. Nu e nevoie să fii atlet, dar nici să nu fi făcut un hike de 10km pînă atunci. Există riscul să nu savurezi ziua în adevărata ei splendoare și nu ar avea sens să-l faci așa.

Alte trasee:

  1. Wasserauen – Aescher Wanderung – Ebenalp (12,65km, 784m elevație, moderat)
  2. Wasserauen – Ebenalp Ascher – Seealpsee (9km, 324m elevație, moderat)
  3. Ebenalp – Berggasthaus Mesmer – Seealpsee (14,5km, 724m elevație, moderat)
  4. Ebenalp – Säntis (8,5km, 1000m elevație, dificil)
  5. Brülisau – Sämtirsersee – Berggasthaus Bollenwees (Falensee) – Säxerlucke – Furgglenfirst – Sämtirsersee – Brülisau

Tagged , , , , , , , , , ,