La ce să te aștepți de la un hammam în Istanbul?

În urmă cu doi ani am fost într-o călătorie tare drăguță în Istanbul, iar în ultimele zile am avut ocazia să-mi amintesc de ea cu mai multe ocazii. O bună parte din discuții se perindau în jurul experienței mele la un hammam. Hammam-ul este o baie specifică turcilor, asociată culturii imperiului otoman și în special culturii islamice.

Ce au mai special aceste băi? Ele sunt similare cu spa-urile noastre şi foarte apropiate cu băile romane. În mod normal, un hammam începe într-o saună medie, apoi una mai intensā urmată de masaj, baie și la sfârşit relaxare într-o cameră unde îți pregătești organismul pentru temperatura de afară.

Suleymaniye Hamami, primul meu hammam în Istanbul

Suleymaniye Hamami, Hammam Istanbul, (Image source: Hammam în Istanbul )

O parte din gașca cu care eram a venit cu propunerea de a încerca o astfel de experiență. Niciodată nu sună rău să experimentezi chestii autentice. Am întrebat la hotel și ne-au recomandat un hammam super drăguț cu serviciu de pick-up. Cool. Era tot ce ne trebuia. N-am mai stat pe gânduri și am acceptat. Rămânea ca la ora 19.00 să vină mașină după noi. Totul ne costa aproape 180 lire turcești de persoană (aproximativ 20 EUR).

Timpul a zburat foarte repede. Seara, în fața hotelului a ajuns o dubiță. Puțin cam spooky să mergi în dubiță, dar hai… fie. Hamamul nostru era într-o clădire cu arhitectura unei moschei mari și impunătoare. Ajunși la hammam, întrăm timizi și încercăm să ne dăm seama care-i treaba și unde trebuie să mergem.

Primirea călduroasă dintr-un hammam în Istanbul

Un nenic vine la noi, ne dă câte un prosop și ne arată cabinele de schimb. Prosoapele primite semănau cu prosoapele de bucătărie de la bunica de la țară. Știi acele prosoape în pătrățele albe și roșii, tiparul clasic al prosoapelor de bucătărie? Așa erau.

Holul mare de la intrare avea podeaua din marmură şi pereții capitonați cu lambriu vechi. Cabinele erau o serie de mini căbănuțe în interiorul cărora se regăsea un pat tare și îngust.

Intrăm în aceste încăperi, ne echipăm ca de piscină și ieșim voinicește cu prosoapele pe umăr. Când am ieșit, tipul de la intrare începe să ne certe şi să gesticuleze că nu trebuia să ieșim așa neacoperiți de la brâu în jos. Oups. Ulterior am realizat că religia islamă deși poate permite hammam mixt, trebuie ca toată lumea să fie acoperită.

Am continuat la sfaturile acestuia să intrăm într-o încăpere ce semăna a fi un fel de cameră de tranziție. Aici te speli și te pregătești de pasul în care vei intra în zonă de masaj. Cool. Entuziasmați, ne aruncăm în cabinele de duș care aveau uși gata să se dărâme, ne spălăm şi trecem într-o imensă sală de aproape 20 m x 20 m. În mijlocul acesteia se afla un bloc de marmură hexagonală ce semăna cu o scenă gata de a prezenta ceva.

Hammam Istanbul, Turcia
Hammam Istanbul, Turcia, sursa: istanbulclues.com

În lateralele acestui hexagon erau spații amenajate sub forma unor mici perechi a câte două bazine. Acestea duceau a vase de toaletă din marmură de apă. Intrați în această încăpere, stăteam puțin reticenți și așteptam ca cineva să vină și să ne direcționeze.

Încălzirea

Imediat a apărut un indivit masiv cu barbă. Ne-a îndemnat să intrăm într-o saună blândă (60 – 70 de grade). Destul de light față de saunele normale în care temperatura trece de 80 de grade. Vreme de câteva minute cu schimb de impresii între noi, ne trezim că ușa din lemn a acesteia se mișcă.

A intrat individul care ne-a îndrumat aici. Nu-mi inspira prea multă încredere. Cu o voce apăsată și groasă întreabă:

Masaj, masaj?

Temător, n-am zis nimic. Unul din băieți și-a luat inima în dinți și-a zis ca EU. În mintea mea… wof, am scăpat. La scurtă durată vine un alt tip dar ceva mai mic, mai slab și cu voce pe o notă mai înaltă decât precedentul.

N-am mai stat și-am zis că probabil e trenul musai de luat până să apară un alt masiv impunător. Ies cu individul pe acea ușă și ajung în sala din care am intrat inițial. Tipul mă trimite lângă vasele de apă de care povesteam mai devreme (ziceai ca sunt mini toalete). Mă apasă pe umăr forțat și mă îndemnă să mă așez.

Pus în colț, aștept ca băiatul acesta bărbos și uscățel să înceapă masajul. La câteva secunde după gândul acesta, bang… M-am trezit cu un vas de apă aruncat în față. L-am văzut pe acesta cum îl ia, dar nu-mi imaginam deloc scenariul următor și în special că va fi direct în față. A continuat cu alte câteva serii de astfel de îmbăieri. N-am înțeles de ce. Eram complet debusolat.

Următorul pas

Acasă am două pisici tare mofturoase. Seara, înainte de a adormi, am o mănușă specială cu care le mângâi blana. După o sesiune de masaj cu acea mănușă sunt ca-n transă. Well well… Tipul acesta scoate o mănușă similară. Mă prinde de gât și mă forțează să-mi plec capul. Mă trezesc cu acea mânușă pe spatele mele. Ziceai că-s ca motanul meu când e mângâiat, doar că omul încerca să deschidă porii pielii cu acea mănușă de scrub. După nebunia asta, cadou… un alt vas de apă-n față.

Deja îmi puneam întrebări dacă așa ar fi trebuit să fie sau dacă tipul acesta face mișto de mine.

Fața de pernă

După toată nebunia, tipul mă îndeamnă către masa hexagonală din mijlocul clădirii și îmi spune să mă întind. Urma masajul. Aduce un lighean de apă care ai fi spus că-i plin cu detergent. Scoate o față de pernă, o umple cu apa din acel vas, și varsă pe mine spuma care se forma din ea. Imediat mă trezesc că tipul mi-a prins gamba și începe să facă un masaj incredibil de dureros. Îmi simțeam piciorul ca într-un cleşte. Am crezut că rămân fără picior. Mă așteptam ca acel masaj să fie ceva relaxant. Era atât de dureros că-ți lăsa vânătăi dacă ești mai sensibil.

După masajul care aproape că a rupt carnea de pe mine, mă trezesc cu un alt vas de apă-n ochi. Deja nu mai simțeam o bună bucată din corp. Nu a durat prea mult și am auzit un țipăt puțin bruscat din spatele meu. Eram toți trei aliniați pe marginile unui hexagonal, iar alți trei omuleți ne arătau ce înseamnă un adevărat hammam în Istanbul.

După masaj, tipul se uită la mine și îmi gesticulează că trebuie să merg într-o anume direcție. Tipul a zis fix așa:

There, there and after that… this (făcând semn că trebuie să îi dă ceva tip).

Locul în care ne-a trimis era un fel de mini piscină cu un cadru destul de rustic. Era mai mult o peșteră cu o piscină în mijloc. Cred că trebuia să ne relaxăm după toată nebunia de mai devreme.

Ceaiul de la final

Sala de primire a hammamului Suleymaniye Hamami
Sala de primire a hammamului Suleymaniye Hamami, sursa imagine TripAdvisor.com

Ajunși cu toții la acea piscină ne povesteam fiecare pățaniile avute individual cu toți cei trei mușchetari. Eram stupefiați și amuzați de cele trăite. Mă simțeam ca într-un film. Ne-am retras cu toții în sala mare din Suleymaniye Hamami. Aici am comandat un ceai negru și depănam toate cele întâmplate, analizând detaliile. Din când în când, mai trăgeam câte un ochi la cei trei turci care ne pândeau de după colțul bărăcii lor așteptând bacșișul.

N-am putut rezista prea mult și am plecat. Spre ieșire am trecut pe la flăcăii ce au transformat hammam-ul nostru în una din experiențele care nu le vom uita niciodată și le-am lăsat mult așteptatul tip.

Ajunși la hotel, am luat fly-erul și încercam să căutăm toate asemănările dintre cele scrise acolo și cele trăite. Analizând mai atent, vedeam câteva persoane care semănau cu muşchetarii ce ne-au făcut masaj, doar că noi am preferat să vedem varianta feminină din flyer și nu totul în detaliu.

Dacă ajungi în Istanbul și vrei să trăiești o astfel de experiență pe propia piele, cred că ar trebui să fii conștient că hammamul chiar este un ritual menit să-ți trateze pielea. Lăsând amuzamentul poveștii la o parte, chiar ne-am relaxat toți mușchii… de tot. Istanbul-ul are destul de multe astfel de locații și cred că ai putea să faci research ceva mai bine decât am făcut-o noi.

Enjoy și sper că experiența mea să-ți fie tare de folos!

PS: Dacă-ți place Asia, cred că ai vrea să citești și despre trip-ul din Tailanda, despre Bangkok, Elephant Nature Park din Chiang Mai și despre frumusețea plajelor din golful Phang Nga.

Tagged , , , , , , ,